dilluns, 20 de juny del 2011

II Aplec del Camp, Aleixar 2009

La segona edició de l'Aplec del Camp ha tingut lloc el passat cap de setmana a L'Aleixar, un poble de poc més de 900 habitants de la comarca del Baix Camp. De divendres a diumenge, música i activitats diverses van omplir els carrers i places del poble en un aplec que pretén ser el referent cultural i polític del Camp. L'acte organitzat per la coordinadora de l'Esquerra Independentista del Camp (EIC) va comptar amb l'assistència de gran quantitat de militants de l'EI provinents d'arreu de les comarques del Camp, tractant-se de la segona ocasió que es realitzava un acte d'aquestes característiques des dels anys 90, quan es realitzà a La Masó (l'Alt Camp). El plat fort del II Aplec, fou el concert de Quico el Cèlio, el Noi i el Mut de Ferreries, que s'hagué d'improvitzar a causa de la forta pluja que caigué a començaments de la nit. No obstant, l'aigua no va poder impedir la realització de tots els actes previstos, tot i que, s'hagué de suspendre l'actuació del grup penedesenc Skatacrack.

Divendres al vespre, després de l'obertura de la zona d'acampada i del pregó de l'Aplec, en que l'alcalde de la població va donar la benvinguda a totes les persones vingudes d'arreu del Camp, va tenir lloc un sopar popular a les escoles noves, un passi de cinema a la fresca en català a la plaça de la Vila i va actuar, a l'escenari de les escoles, el cantautor valencià Josep Lluís Notari. Aquest va oferir un recital de música d'autor i una actuació d'allò més íntima i personal, davant d'una vuitantena de comensals.

El dissabte va ser el dia més intens de l'Aplec. Els actes van començar a les onze del matí, després de l'esmorzar popular a la zona d'acampada, amb el torneig de futbol sala entre els diferents equips dels col·lectius participants a l'Aplec. La victòria va ser per l'equip de l'Alt Camp, que va vèncer a la final a l'equip de jóvens de L'Aleixar. Paral·lelament, a dos quarts de dotze es va celebrar la I Copa de Bitlles del Camp. En aquesta competició, el guanyador va ser un jugador de l'equip dels Rajolers de Castellvell del Camp, seguit d'un jugador de l'equip de Bellmunt del Priorat i d'un jugador del C.E. Despertaferro de Reus.

Havent dinat les activitats es succeïren sense parar. A les cinc de la tarda van començar diversos tallers i activitats culturals per tot el poble. Com els tallers organitzats per l'Assemblea Feminista Revolucionaria de Tarragona Cau de Llunes sobre la violència de gènere camuflada en les relacions de parella, també el taller de jotes organitzat pel Casal Panxampla de Tortosa. Altres activitats que van tenir molta acceptació van ser el taller de murals i la sortida guiada pel poble, a càrrec de la Colla de Joves de L'Aleixar.
 
A les set del vespre va tenir lloc la cercavila pels carrers cèntrics del poble amb la participació de diverses figures de l'imaginari popular del Camp, com el Bou de Reus, Lo Peix de Bellmunt, els Trabucaires de Reus - Ball de Pere Joan Barceló, els Gegants de L'Aleixar així com grallers i una batucada de Riudoms.

A les onze de la nit, després de diversos xàfecs que van provocar que no es poguessin fer actuacions dalt de l'escenari preparat, va tenir lloc el concert amb Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries, grup compromés socialment i d'estima a la terra i cultura popular de les Terres de l'Ebre i més tard sessió de diferents punxadiscos del Camp, en haver hagut de suspendre l'actuació prevista d'Skatacrack.

El diumenge, l'esmorzar popular va posar punt i final a la trobada que per segon any consecutiu es celebra ala vegueria del Camp.