Actes previs

Dijous 5 de juliol
a les 8 de la tarda al Casal de Marçà.

Com a tret de sortida dels actes del V Aplec del Camp aquest dijous 5 de juliol, a les 8 del vespre, al Casal de Marçà, es presenta el llibre de Jordi Martí, Visions perifèriques de combat. En la presentació intervindran Pere Audi i Encarna Codina.


Dos anys després de la publicació del llibre Ni Nadal ni Setmana Santa, Jordi Martí publica un segon recull d’articles, escrits durant prop de deu anys, que parlen de les lluites socials. Visions perifèriques de combat es troba dividit en nou capítols temàtics que recullen articles publicats i no publicats encapçalats per una cita a voltes coneguda i altres no tant. El llibre s’obre amb un pròleg de l’activista antimilitarista tarragoní Josep Maria Yago, membre com l’autor de la Coordinadora Tarragona Patrimoni de la Pau. Diu el pròleg que «El llenguatge és ben entenedor i diu, clar i català, el que toca. Al pa, pa, al vi, vi i als governs, bancs i grans empresaris, lladres i pocavergonyes.»
El primer capítol porta per títol «Un món on càpiguen tots els mons» i recull els articles més directament relacionats amb el moviment antiglobalització. «Em maten si no treballo i si treballo, em maten» és una coneguda frase d’una cançó del cantautor uruguaià Daniel Vigietti, versionada pel grup basc Potato i posa títol al capítol dedicat a parlar de les lluites laborals, econòmiques i sindicals; així com de la militància anarcosindicalista de l’autor en el sindicat CGT.
«El feixisme és la màxima expressió del capitalisme», una frase de Durruti serveix per donar títol als articles relacionats amb l’extensió del feixisme en moment de crisi a Europa sencera i a Catalunya en particular. «Una sola raça, la humana» recull els escrits contra el racisme i la xenofòbia. «L’art o la vida, la vida i l’art» inclou textos sobre art i cultura en general, mentre que «Nomenclàtor» són articles de referències llibertàries, ecologistes, poètiques, musicals… de l’autor i el món cultural que se’n desprèn.
«Callar és acceptar l’opressió, per això no callo» són textos diversos contra el silenci a què ens condemna la resignació que molta gent practica i que no lliga gens amb els propòsits de l’autor. I «Bon cop de ral» són els textos escrits durant l’acabament del pujolisme analitzant i criticant la nefasta herència que deixava aquesta forma de claudicació nacional i opressió social que ha suposat el poder mantingut durant trenta anys per part dels regionalistes de CyU al Principat.

Jordi Martí Font, nascut a Tarragona el 1969, és de Marçà i treballa a Reus. Filòleg de formació, ha treballat com a corrector, periodista i professor de Secundària. Defineix els articles recollits en Visions perifèriques de combat com «Volgudament fora del centre i escolats cap a l’esquerra, aquests articles dibuixen el panorama de lluites perdudes que van fer possible l’actual saqueig a què els mercats (rics i banquers amb la connivència de polítics) estan sotmetent les nostres societats. Fa deu anys alguns els van plantar cara i ara més que mai, cal que algú els la torni a plantar i aquest cop guanyi. O això o el caos (i aquí caos és una paraula decididament negativa…)»